perjantai 13. maaliskuuta 2009

Ruokakulttuuri talvihorroksessa

Ruokakulttuuri ei ole inspiroinut kirjoittamaan vähään aikaan (puoleen vuoteen) mitään. Ei oikein vieläkään inspiroi, mutta kirjoitan, ettei kukaan erehtyisi luulemaan, että tämän blogin ylläpitäminen olisi lopetettu.

Poliittinen ruokakulttuuri on rehottanut talvella

Mitä ruokakulttuuririntamalle sitten kuuluu? Ainakin poliitikot temmeltävät ruokakulttuurin saralla kyllästyksiin asti. Kenen etua ajetaan ja millaisia toimintaedellytyksiä pyritään luomaan? Sitä sopii pohtia.

Todennäköisesti heitä, jotka ponnistelevat suomalaisen ruokakulttuurin eteen, turhauttaa pahemman kerran. Jottei Suomen kilpailuasema vinoutuisi, viestiminen suomalaisesta, kotimaisesta ynnä muusta on veroeuroilla kielletty. Finfood ry:n nimi on vuodenvaihteessa muutettu Ruokatieto ry:ksiksi, Kotimaiset kasvikset ry on muutettu Kasvikset ry:ksi, Food From Finland -sivuston päivittäminen on lopetettu.

Kansainvälistyminen vahvistaa elintarvikealaa

Suomalaisen ruoan (elintarvikkeiden) vientiin vero-euroja ohjataan kitsaasti. Nähtäväksi jää, millaisessa kilpailukunnossa suomalainen elintarviketeollisuus on kymmenen vuoden päästä, jos meno ei muutu.

Ravintolassa syöminen työllistää, luo iloa arkeen ja saattaa ihmiset yhteen

Ruokakulttuurin ei mielestäni pitäisi kuitenkaan typistyä käsittämään vain suomalaista ruokakulttuuria vaan ylipäätään ruokakulttuuria. Pidän myönteisenä asiana, että ravintolaruoan arvonlisävero laskee, kun kerta kaupassa myytävän ruoan arvonlisävero laskee.

Ruokakulttuurikeskuksen suunnitelmat ovat valmiit

Helsinkiin on pari vuotta puuhattu ruokakulttuurikeskus Ruukkua. Kolmikantaista (valtio, kaupunki, yritykset) rahoitusta ei vielä ole saatu kokoon. Olen ollut onnekas ja päässyt kuulemaan, mitä Ruukku käytännössä olisi, jos se toteutuisi. Ideoita ja energiaa ei ole suunniteltaessa säästelty!

Kalvosulkeisissa Ruokakulttuurikeskus Ruukun toimintakentiksi on nimetty:
• Makukoulu ja ruokakulttuurikurssit
• Luennot ja kulinaarinen teatteri
• Elämysravintola
• Suomalaisen ruoan kioski
• Design-myymälä

Erityisesti lapset mielestäni otettiin hyvin huomioon. Kioskilla kuulemma myytäisiin ainakin lämpimiä pullia kylmän maidon kera.

Kävisin varmasti Ruukussa, vaikka oma käsitykseni ruokakulttuurikeskuksesta onkin hieman toinen, vähemmän museomainen, tekemällä tehty paikka. Käytännössä Ruukku tietysti voisi olla hyvinkin eläväinen.

Kaisaniemessä ruokakulttuuri elää

Helsingin Kaisaniemessä meillä on jo pienimuotoinen ruokakulttuurikeskus. Yhden katon alla tarjotaan muun muassa intialaista, turkkilaista, kiinalaista, thaimaalaista, kurdilaista, japanilaista, amerikkalaista ja suomalaista – jos Hesburger lasketaan – ruokaa. Eläviä ihmisiä. Elävää elämää. Tekijöittensä näköistä.

Ruokaa läheltä, please!

Ruokakulttuurin eteen kyllä tehdään Helsingissä katu-uskottavaa työtä. Ilahduttavia uutuuksia mielestäni ovat muun muassa Kalevankadulle alkutalvesta avattu oluttupa Villi Wäinö ja siskosten pyörittämä Sis. Deli + cafe (ikää noin 1 v). Hakaniemen halli on Helsingin helmi. Vallilaan voisi rakentaa ruokalaakson. Stop Primulan lähdölle!

http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tapahtumakalenteri/2008/09/Liitteet/ulla_rauramo.pdf

1 kommentti:

Haarukka kirjoitti...

Hyvä kun palasit! Näkemyksiäsi on kiinnostavaa lukea. Ruukku - toimiessaan - voisi olla hyvinkin kiinnostava paikka. Kunhan ei vaan jää erilliseksi pienen porukan jutuksi, jonne kukaan ei oikeasti löydä.