Ruokakulttuuri elää ravintolassa. Ruoan valmistaa ammattilainen ja siitä nauttii ruokakulttuurin harrastaja - tai ammattilainen.
Suomessa ravintolaruokailu on melko luontevaa Helsingissä. Muualla Suomessa se ei ole jokapäiväistä. Helsingissäkin lapsiperheet ja ikäihmiset loistavat poissaolollaan. Miksi?
Arvelen, että tärkeä syy on hinta. Ravintolaruoan arvonlisävero on 22 %. Miksei se voisi olla pienempi? Kaupassa ruokaa verotetaan tällä hetkellä 17 % ja jatkuvasti käydään vilkasta keskustelua ruoanarvonlisäveron suuruudesta.
Kotiin ostettu ruoka työllistää käytännössä kahta jättimäistä kauppaketjua, ja muutenkin kiireisiä kotikokkeja. Siksi kai kotikokit valitsevat niin usein eineksiä ostoskärryynsä. Einekset ovat tarjoiluvalmiita nopeasti. Einespizza, makaronilaatikko, hernekeitto, jne. Suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan?
Ravintoruokailu työllistää. Kansantaloudellisen merkityksen lisäksi sillä on vaikutusta myös perheiden jaksamiseen. Hyvin tehty ruoka vie aikaa - josta etenkin arkena on pula.
Ravintolaruokailu tuo ihmiset yhteen. Muiden ihmisten kohtaaminen on hyväksi. Mittakaavatkin pysyvät paremmin kohdallaan. Oma perhe onkin melko tavallinen.
Ravintolaruokailu tutustuttaa erilaisiin makuihin. Maut voivat olla kotoisin mistäpäin maailmaa hyvänsä. Ilmastoystävällistä pikamatkaamista. Okei, osa aidoista raaka-aineista, etenkin mausteista, voi olla taittanut pitkänkin matkan. Siitä huolimatta purkin lennättäminen on ekologisempaa kuin koko ihmisen. Väitän.
Ravintolaruokailu laittaa miettimään, mitä ruokaa valitsee. Ainakin hetken. Kotona ilmeisen yleistä on katkaista suurin nälkä mättämällä suoraan jääkaapista suuhun; lautasta ei ehditä tähän hätään ottaa käyttöön. Hitaampi ja harkitumpi syöminen, tervetuloa!
Ravintolaruokaa moititaan ylenmääräisestä rasvasta ja siten myös kaloreista. Siinä on todettu olevan liikaa myös suolaa. Kasviksia ja kuitua ravintolaruoka sisältää liian usein liian vähän. Näillä ravitsemuksellisilla tekijöillä on merkitystä sitten, kun ravintolaruokailu on yleistä ja tapahtuu usein. Olen vakuuttunut, että näihin seikkoihin kiinnitetään enemmän huomiota, kun ravintolassa syöminen arkipäiväistyy. Vaihtoehtopaikkojakin syntyisi luonnostaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti