lauantai 8. maaliskuuta 2008

Ruokakulttuurin professuuri perustetaan Helsingin yliopistoon

Helsingin yliopistoon on päätetty perustaa ruokakulttuurin professuuri. Hienoa. Järjestelmällinen työ ruokakulttuurin pönkittämiseksi jatkuu. Ensin tuli ruokakulttuuriasiamies, sitten kerrottiin perustettavasta ruokakulttuurikeskuksesta ja nyt perustetaan professuuri.

Ruokakulttuurin ympärillä käydään tällä hetkellä Suomessa mielestäni poikkeuksellisen paljon keskustelua. Hienoa sekin! Vihdoinkin käydään keskustelua ruoasta, ruoan alkuperästä, ruoanlaittotaidosta, vaihtoehdoista, hinnoista, valikoimasta ja muusta oleellisesta.

Jo pitkään ruokaohjelmat, -lehdet ja -kirjat ovat olleet supersuosittuja. Paperia, kuvaa ja ääntä. Ties vaikka tämä akateemisen maailman teoreettinen professorinaskel ruokakulttuurin saralla johtaisi muutokseen elävässä elämässä. Maku- ja nautintokokemukseen.

Muutama vuosi sitten Kristiinankaupungissa yritin päästä nauttimaan paikallisia makuja, mutta en onnistunut. Sitäsamaa, sitäsamaa kuin missä tahansa muuallakin. Sen sijaan onnistuin kyllä saamaan käsiini EU-rahalla toteutetun upean ruokakulttuuriesitteen, jossa kerrottiin alueen omaperäisistä lajikkeista (esim. peruna) ja ihanista kalasaaliista. Merenkurkun ylittävä yhteistyö kuvattiin myös herkullisesti. Mutta paperille se makunautinto jäi.

Tule, elä ruokakulttuuri!

Ei kommentteja: